Rubber veren (elastomeren dempers)

De rubberveren ook wel elastomeren dempers genoemd zijn in diverse vormen, maten, rubberhard-heden e.d. te verkrijgen. De Sebert rubber veren zijn speciaal ontwikkeld voor een optimale isolatie van geluidsoverdracht, trillingen en schokken voor de high-end markt. Diverse TNO testen hebben de uitstekende prestaties van de Sebert rubber veren bewezen. Deze rubberveren hebben belangrij-ke voordelen t.o.v. Yielding straps, Leaf Spring Mounts en staaldraad veren met betrekking tot geluidsoverdracht.

 

Waarom Sebert rubber veren

De Sebert rubber veren worden hoofdzakelijk gemaakt van natuurrubber, welke een hoge vermoeiingsweerstand heeft, weinig permanente vervorming vertoont en redelijk temperatuurbestendig is.

Door gebruik te maken van de juiste verende opstelling met rubber veren, wordt het constructiegeluidsniveau 10 tot 20dB lager. Hierdoor wordt het luchtgeluidsniveau in laag frequent (ca. 100Hz) 10dB lager en hoog frequent (ca. 500Hz of meer) 25-40dB lager en zelfs meer afhankelijk van de constructie. 

Het rubber kan  in alle richtingen worden belast (druk-, trek- en schuifbelasting). Normaal gesproken moet de trekbelasting voor “standaard” rubber veren worden vermeden, maar door gebruik te maken van de N type Sebert rubber veren kunnen deze tot 70mm op trek worden belast.

Het monteren van een metalen beschermkap aan de bovenzijde, wordt het rubber beschermd tegen de invloeden van buitenaf, zoals minerale oliën want deze dringt door de natuurrubber heen.   

 

Specifieke eigenschappen

  • Akoestische eigenschappen zijn fantastisch te noemen, volgens diverse TNO testen.
  • Onze rubber veren kunnen in alle richtingen worden belast (druk-, trek- en schuifbelasting).
  • De omgevingstemperatuur mag tussen de -30 ºC en +70ºC zijn. 
  • Natuurrubber is bestand tegen anorganische zuren, basen en zouten met uitzondering van geconcentreerd salpeterzuur.
  • Een eigen frequentie tot 2,5Hz met een veerweg van 70mm is realiseerbaar.
  • Statische belasting van 5kg tot enkele tonnen.
  • De hoge energieabsorptie leidt tot lage belastingen op machines en fundaties.
    De rubber veren kunnen worden begrensd met captives. Zodat bij scheuring niet het apparaat door de ruimte slingert.

 

 

Montage

De rubberveren kunnen in alle richtingen gemonteerd worden. Let hierbij op dat de rubberveren symmetrisch ten opzichte van het zwaartepunt geplaatst worden. Wanneer de rubberveren onder de unit gemonteerd worden en het zwaartepunt relatief hoog ligt, moet rekening gehouden worden met mogelijkheid van zijdelingse uitslagen. Extra stabilisering aan de (boven)zijde kan noodzakelijk zijn.

Het belangrijkste voordeel wanneer de veren onder een hoek van 45 graden onder de unit gemonteerd worden dat het schok en trilgedrag zowel in horizontal als verticale richting meest geoptimaliseerd is. Eventuele trekbelasting (onder 45 graden) dient rekening te worden gehouden dat de kracht weg diagram progressiever wordt. 

 

Case

Een klant van Sebert Trillingstechniek maakt koelmachines voor de Koninklijke Marine. Er waren schok eisen gesteld van 260g versnelling met een pseudo-snelheid van 5,2 m/s en een verplaatsing van 45mm (onder de veren). Er is een schok en tril berekening uitgevoerd om de koelmachine toch te laten voldoen aan de zeer zware marine eisen. Uit de berekening kwam naarvoren dat er een schok redusatie van 9g met een tijdsduur van 13ms mogelijk was, wanneer er gekozen werd voor een type N veer.

Het Test lab heeft een valtest uitgevoerd van 87mm om de berekende schokwaarden te bewijzen. Gedurende de valproef was de koelmachine functioneel, na afloop van de val test was de koelmachine nog steeds functioneel en een versnelling van 9g met een tijdsduur van 15ms was gemeten. Zodoende voldoet deze koelmachine aan de “extreme” eisen van de Koninklijke Marine.