Staaldraad veren (WRM)

De kabelveren ook wel WRM (Wire Rope Mounts) genoemd zijn speciaal ontwikkeld voor een optimale isolatie van trillingen en schokken. Het ontwerp is relatief eenvoudig maar zeer ingenieus van de kabelveer. Diverse TNO testen hebben de uitstekende prestaties van de Wire Rope Mounts bewezen. De Sebert kabelveren hebben belangrijke voordelen t.o.v. elastomeren dempers, Yielding straps en Leaf Spring Mounts.

Waarom Sebert kabelveren
De Sebert kabelveren worden ontworpen met dunnen RVS draden, die gevlochten worden tot een kabel. Deze kabel wordt gemonteerd tussen twee montage strippen, ook wel retainer bars genoemd. Waarbij het aantal wendingen en de montage hoek volledig afgestemd worden op de benodigde specificaties. Door de grote onderlinge wrijving van de dunne RVS draden wanneer deze worden belast wordt een zeer hoge trillingsdemping en een grote veer weg verkregen. De Sebert kabelveren kunnen worden geleverd in een speciale (Pebax) coating, wat rotatie van de kabels tijdens belasting van de veer cq blijvende vervorming van de belaste veer voorkomt. Tevens vormt deze speciale coating een akoestische isolatie en kunnen deze worden toegepast in bijvoorbeeld clean rooms.

Specifieke eigenschappen

  • Door de duurzaamheid is er weinig tot geen onderhoud nodig.
  • Bestand in extreme omgevingen o.a. olie, benzine, zout water, chemisch resistent, elektrisch geleidend, brandveilig, corrosiebestendig, kou en hitte ongevoelig.
  • Een eigen frequentie tot 2,5Hz met een veerweg van 70mm is realiseerbaar.
  • Bij een schok amplitude van 50mm is versnellingsniveau boven de staaldraadveer nog maar 8g.
  • Statische belasting van 10 gram tot enkele tonnen.
  • De hoge energieabsorptie leidt tot lage belastingen op machines en fundaties.
  • De kabelveren zijn begrensd door hun eigen constructie en kunnen in alle richtingen worden belast (druk-, trek- en schuifbelasting).
  • Een volledig antimagnetische uitvoering is mogelijk.

 

Montage

De staaldraad veren kunnen in alle richtingen gemonteerd worden. Let hierbij op dat de staaldraadveren symmetrisch ten opzichte van het zwaartepunt geplaatst worden. 

Wanneer de staaldraadveren onder de unit gemonteerd worden en het zwaartepunt relatief hoog ligt, moet rekening gehouden worden met mogelijkheid van zijdelingse uitslagen. Extra stabilisering aan de (boven)zijde kan noodzakelijk zijn.

Het belangrijkste voordeel wanneer de veren onder een hoek van 45 graden onder de unit gemonteerd worden dat het schok en trilgedrag zowel in horizontal als verticale richting meest geoptimaliseerd is. Eventuele trekbelasting (onder 45 graden) dient rekening te worden gehouden dat de kracht weg diagram progressiever wordt. 

 

CASE

Een klant van ons levert producten aan de farmaceutische industrie. Met behulp van een S.A.V.E.R. (data schok/tril recorder) is in ons geacrditeerd laboratorium een transport gemeten van Nederland naar Rusland. Gedurende het transport naar Rusland zijn er extreme schokken en trillingen gemeten. Deze meet waarden zijn gebruikt om een transport simulatie test in ons Test Lab uit te voeren.

Eerst werd er een transport simulatie test uitgevoerd zonder dempende pallet. Na afloop van de testen waren de producten binnen in de box ernstig beschadigd. Door de extreme schokken die in het veld waren gemeten was een product optimalisatie niet mogelijk.  Met behulp van onze eigen ontwikkelde ViSAP software heeft Sebert de gemeten schok waarden  berekend. De beste oplossing werd gevonden door Wire Rope mounts te gebruiken, deze reduceren een schok met een factor 10. De transport simulatie testen werden opnieuw uitgevoerd, met de speciale schok reducerende pallet.  Na afloop van de testen zijn er geen schades meer gevonden.