Schok, bump en impact test

Impact door vallen, stoten of botsen tijdens het logistieke traject en de levenscyclus van een product is normaal. Schokken kunnen het product met of zonder zijn verpakking ernstig beschadigen. Met een elektrische dynamische triltafel, een schokbank, een Inclined Plane Tester en een HIT-machine kan de schokbestendigheid van een product of verpakking worden vastgesteld.

Het gecontroleerd uitvoeren van een impacttest, met daarvoor bekende schokniveaus, is essentieel voor het vaststellen van zwakke schakels in een product of verpakking. Aan de hand van de resultaten kan het product of de verpakking worden geoptimaliseerd.

Bij een juiste integratie van de schok- of valeisen in het productontwerp of de engineeringfase, wordt een val- of impacttest geen destructieve proef, maar het ultieme bewijs dat het product een vereiste valhoogte of schokeis zonder schade doorstaat. Producten worden door een goed schok- en (tril)ontwerp over het algemeen niet duurder, maar wel betrouwbaarder en veelal ook lichter. Het verpakkingsvolume wordt  kleiner door minder of geen beschermend materiaal, waardoor verpakkings- en transportkosten aanzienlijk dalen.

Elektrische dynamische triltafel

Door gebruik te maken van deze geavanceerde technologie is het mogelijk om een schok- en impacttest op een van onze triltafels uit te voeren conform de MIL STD 810 en IEC 60068-2-27. De impact kan zowel verticaal als horizontaal worden gesimuleerd. Tevens is het mogelijk om een SRS (shock response spectrum) aan te bieden.

Specificaties:

Testgewicht max.: 700 kg.
Testrichting: verticaal en horizontaal
Afmeting tafelblad: 1200 x 1200 mm
Piekversnelling: 100 g
Snelheid: 2,5 m/s
Verplaatsing: 60 mm (piek-piek)

Schokbank 

De norm ASTM D3332 beschrijft bijvoorbeeld de ‘Step Velocity and Step Acceleration Test’ voor het bepalen van de zogenaamde ‘Damage Boundary Curve’. De D-Bound curve geeft aan beneden welke kritische versnellingen en snelheidsveranderingen het product geen enkele schade zal oplopen ten gevolge van een schok of val. Diverse half-sinusvormige, blok- en zaagtandpulsen kunnen met deze schokbank worden gerealiseerd.

Specificaties:

Testgewicht max.: 1.200 kg
Testrichting: verticaal
Afmeting tafelblad: 1200 x 1200 mm
Piekversnelling: 1.200 g
Snelheid: 6 m/s (mogelijk tot 10 m/s op te voeren)
Verplaatsing: 2.000 mm


Horizontale inclined impact test

Onder andere ASTM D 5277 en ISO 2244 beschrijven een horizontale impacttest, waarbij een pallet met een bepaalde snelheid tegen een 13 mm dikke stalen wand aanbotst. Deze simulatie geeft inzicht in de stabiliteit van de pallet tijdens het vervoer. Stel dat een vrachtwagen hard remt (<0,8 g), dan is het maar wat prettig als uw pallet nog overeind staat.

Specificaties:

Testgewicht: 2.000 kg 
Testrichting: horizontaal (onder een hoek van 10 graden)
Afmeting tafelblad: 1500 x 1500 mm
Snelheid: 4 m/s

Horizontale schoktest (Ook wel HIT machine genoemd)

ASTM D 4003 en diverse ISTA-procedures omschrijven een horizontale schoktest waarbij een pallet een impact van vijftien milliseconden en een snelheid van 0,9 meter per seconden moet doorstaan.

Specificaties:

Testgewicht: 2.000 kg 
Testrichting: horizontaal
Afmeting tafelblad: 1500 x 1500 mm
Snelheid: 2 m/s
Pulsduur:

Data-acquisitie 

Het meten van schokken gebeurt met behulp van een Lansmont SAVER, LAB Equipment Analyser en met Dactron control/analysers. De genoemde apparatuur registreert en analyseert de gemeten versnellingssignalen met de daarbij behorende tijdsduur.

Integratie van de schok- en trileisen in het ontwerp resulteren gegarandeerd in lagere verpakkingskosten.

Neem contact op

Heeft u vragen over onze testmethode? Of wilt u een impacttest laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op. Het team van Sebert Trillingstechniek staat graag voor u klaar.