Vervoer schilderij Jasper Johns “untitled” van Los Angeles naar Amsterdam

03-12-1200

Marc Bongaarts van het Stedelijk Museum Amsterdam het werk van Jasper Johns "Untitled" vervoerd van the The broad in Los Angeles naar Depo in Amsterdam. Er is een omkisting gemaakt met daarin staaldraad veren gemonteerd aan de binnen kist. Sebert Trillingstechniek heeft een 9 kanaal schok, tril, klimaat logger en een GPS unit geïnstalleerd in de kist om het dynamisch gedrag van de kist te bepalen.

In slide 2 van de PP-presentatie is goed te zien waar de pcb-versnellingsopnemers geplaatst zijn. Ch1, 2 en 3 zitten vast op de bodem van de buitenkist, waarbij kanaal 3 alle verticale schokken en trillingen zal meten gedurende het transport.  

Op slide 3 en 4 is goed te zien hoe een kist stevig op een trolley van Schiphol wordt gemonteerd. Alle kisten worden eerst vastgezet met ratelgordels, met folie gewikkeld en daarna met een net wordt alles fixeert. 

De grootste schok is geregistreerd op het vliegveld in Los Angeles. Een trolley rijdt van het vliegtuig (over de stelcon platen) naar het warehouse toe.  Hierbij zijn schokken van 8,8g piek versnelling gemeten op de onderzijde van de kist. Door het gebruik van het dempingssyteem zijn de maximale gereduceerde versnellingen in de binnen kist 1,2g piek versnelling(slide 10).

Op Schiphol is een tweede schok gemeten waarbij de piek versnelling 8,4g. De maximale gereduceerde versnellingen in de binnen kist is maar 1,0 g piek versnelling (slide 11).  

De gemeten trillingen gedurende het transport waren minimaal, de gemiddelde grms waarde tussen de 1 en 200Hz was 0,017 (slide 12). Sporadisch is er een trilling gemeten tussen de 1 en 200Hz van 0,607 grms en dit werd veroorzaakt door de stelcon platen in combinatie met het stug geveerde trolley (Slide13). 

Het schilderij is gelukkig niet gevoelig voor snelle drukverschillen die ontstaan tussen het opstijgen en landen van het vliegtuig. Want gedurende vlucht zakte de luchtdruk heel snel van 1021mbar naar 813mbar en visa versa (Slide 9).

Wanneer u product wel gevoelig is voor drukverschillen in combinatie met trillingen dan kunnen wij dit met onze shakers gecombineerd met vacuümkamers perfect voor u na simuleren. Dit geldt ook voor de schokken, deze gemeten waarden kunnen wij na bootsten op onze schokbank, zodat u direct ziet wat de gevolgen voor uw producten zijn.

Tot slot bedanken wij Marc Bongaarts van het Stedelijk Museum om de gemeten data te mogen presenteren op onze website.  


Terug naar het overzicht