IP (Ingress Protection) en IK (Impact Protection) classificaties voor elektrische kasten [IP44 + IK10]

20-09-2023

Het testen van IP (Ingress Protection) en IK (Impact Protection) classificaties voor elektrische kasten is een van de specialisaties die wij u kunnen aanbieden.  De IP44 en IK10 testen kunnen wij behalve in ons laboratorium ook op locatie uitvoeren.  De classificaties IP en IK worden gebruikt om de mate van bescherming te specificeren die elektrische kasten bieden tegen bepaalde ongewenste objecten, stof, water en mechanische impacts.

1. IP-classificatie testen:

IP-classificaties bestaan uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof en ongewenste objecten, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen water aangeeft. Om de IP-classificatie van een elektrische kast te testen, kun je de volgende stappen volgen:

  • Voor het testen van stofbescherming (IP5X of IP6X) worden bepaalde stofdeeltjes van verschillende grootte en consistentie gebruikt en wordt er geprobeert om deze in de kast te laten dringen. De IP-classificatie zal aangeven welk niveau van bescherming tegen stof is gegarandeerd.
  • Voor het testen van ongewenste objecten die gevaar kunnen vormen (IP1X t/m IP4X) worden bepaalde vaak cyclinder vormige objecten in de kast gestoken. Bijvoorbeeld bij IP4X wordt er 1 mm stalen naald met een bepaalde druk, via elke mogelijke opening in de kast gestokken. De IP-classificatie zal aangeven welke diameter van bescherming tegen ongewenste objecten is gegarandeerd. 
  • Voor het testen van waterbestendigheid kun je verschillende hoeveelheden water met verschillende drukniveaus op de kast richten om te zien of er water binnendringt. De IP-classificatie zal aangeven welk niveau van bescherming tegen water is gegarandeerd. Let op als er een lege kast beproefd dient te worden voor de certificering, dat er dan binnenin geen water gevonden mag worden!!! 

2. IK-classificatie testen:

De IK-classificatie geeft aan hoe goed een elektrische kast bestand is tegen mechanische impact. Het wordt meestal getest met een slaghamer of een soortgelijk apparaat.

Hier zijn wat voorbeeld stappen voor het testen van de IK-classificatie:

  • Plaats de elektrische kast op een stabiele ondergrond.
  • Gebruik een slaghamer met een bekend energieniveau en laat deze op verschillende delen van de kast vallen.
  • Beoordeel de schade aan de kast en registreer het energieniveau waarbij de kast nog steeds voldoet aan de vereiste IK-classificatie.

De IK-classificatie wordt aangegeven met een cijfer van 0 tot 10, waarbij 0 geen bescherming tegen impact betekent en 10 de hoogste bescherming aangeeft.
Het is belangrijk om de juiste specifieke testprocedures en normen te raadplegen die van toepassing zijn op de elektrische kasten. Vaak wordt IK10 of zelfs IK10+ toegepast. 

 

Kosten voor het testen van IP44 en IK10: 

Een IP44 gecombineerd met een IK10 test inclusief een uitgebreid engelstalig rapport kost 2.485,00 euro all-in. Eventueel kunnen de testen uitgevoerd worden op locatie. Indien u intresse heeft om uw elektrische kasten te laten testen, stuur dan een mail naar info@sebert.nl met daarin een PDF tekening van het test item, uw bedrijfsnaam en wensen en dan nemen wij zsm contact met u op. 

 


Terug naar het overzicht