Waarom Sinus- en Random Triltests
21-11-8000Waarom Sinus- en Random Triltests
Bij trillingsproeven die worden uitgevoerd in testlaboratoria zijn de twee meest gebruikte methoden sinusvormige en random triltests. Deze handleiding legt de basis uit van deze testmethoden en de belangrijkste parameters die worden gebruikt om de tests te controleren. Beide methoden helpen om te beoordelen hoe stevig en duurzaam een product is en om eventuele problemen met trillingen op te sporen.
Sinusvormige Triltests
Bij sinusvormige trillingen bewegen de trillingen op en neer in de vorm van een sinusgolf, net zoals een golf op zee. De belangrijkste eigenschappen die hierbij worden getest zijn:
- Amplitude: Hoeveel het product op en neer beweegt, gemeten in versnelling (G’s) of verplaatsing (hoeveel iets beweegt).
- Frequentie: Hoe vaak het product per seconde op en neer beweegt, gemeten in Hertz (Hz).
- Sweep: Het veranderen van de frequentie tijdens de test om te zien hoe het product reageert op verschillende snelheden.
Sinusvormige trillingen komen in de praktijk niet veel voor, behalve als een product aan een apparaat is gekoppeld dat steeds op dezelfde snelheid beweegt, zoals een motor. Deze test is handig om te ontdekken of er zwakke plekken in het product zitten, bijvoorbeeld als het product heel hard gaat trillen bij een bepaalde frequentie (resonantie).
Random Triltests
Random triltests zijn veel realistischer omdat ze alle verschillende soorten trillingen tegelijkertijd testen, zoals de trillingen die optreden in een auto, vliegtuig of raket. Tijdens deze test worden alle frequenties door elkaar heen gemeten, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het product in echte situaties presteert.
Belangrijke eigenschappen van random triltests:
- Grms: Dit is een maat voor de totale kracht van de trillingen. Hoe hoger de Grms, hoe zwaarder de trillingen.
- Aantal lijnen: Dit geeft aan hoe gedetailleerd de trillingsmeting is.
- Open Loop/Closed Loop: Bij een closed loop-test wordt de kracht van de trillingen voortdurend aangepast op basis van wat het product doet. Bij een open loop-test blijft de kracht van de trillingen hetzelfde, ongeacht hoe het product reageert.
Kortom, trillingsproeven helpen bij het controleren of een product stevig genoeg is voor gebruik in trillende omgevingen. Sinusvormige testen zijn eenvoudig en geschikt voor specifieke trillingsproblemen, terwijl random testen meer lijken op de trillingen die je in het echte leven tegenkomt.